Werkgroepen

Sinds enige tijd is een aantal werkgroepen actief binnen de wijkvereniging. Deze  bestaan uit leden die deskundig zijn op onderwerpen die voor de wijkvereniging van belang zijn, maar waarover binnen het bestuur onvoldoende kennis bestaat.

Op dit moment zijn de volgende werkgroepen actief:

– werkgroep warmtescan

– werkgroep  geluid

Werkgroep Warmtescan

In 2017 is de werkgroep warmtescans ontstaan vanuit de behoefte om leden beter te kunnen adviseren over te nemen isolatiemaatregelen voor hun huizen. Daarbij is het belangrijk om eerst na te gaan of de woning goed is geïsoleerd en zo nee welke onderdelen van het huis beter geïsoleerd zouden moeten worden.

Na een oproep hebben zich 5 leden aangemeld om zitting te nemen in een werkgroep die allereerst advies hebben gegeven over de aanschaf van een warmtescanapparaat door de wijkvereniging. Hiermee worden warmtefoto’s gemaakt van de woning. Op deze foto’s is te zien welke onderdelen van het huis goed en welke niet goed isoleren.

Op dit moment zijn er 2 vrijwilligers (energieambassadeurs) bereid gevonden om deze “warmtefoto’s” te maken. Zij hebben vervolgens een training gevolgd voor het op juiste wijze uitvoeren van de scans. Omdat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur minimaal 15 ℃ moet zijn, is de scancapaciteit beperkt. Daarom kan er direct na aanmelding nog geen afspraak worden gemaakt, en komt men op een lijst. Uitvoering vindt plaats op volgorde van aanmelding. De leden kunnen zich aanmelden voor een warmtescan bij de heer Frank Kaiser: WarmtescanKrommeRijn@hotmail.com.

Na het maken van de scans wordt door de energieambassadeur een rapport opgesteld waarin alle foto’s zijn opgenomen en waarin ook adviezen staan voor eventuele verbeteringen van de isolatie van de woning. Het rapport wordt met de eigenaar besproken en toegelicht. Ook wordt verwezen naar professionele energieadviseurs, leveranciers en subsidiemogelijkheden voor isolatie.

Sinds kort werken we voor het geven van specialistische adviezen samen met de Energie Coöperatie Bunnik.

De kosten voor het maken van een complete scan van de woning bedroegen  oorspronkelijk € 30, maar met ingang van de winter 2020-2021 is dit gratis. Na overleg met de gemeente zijn we erin geslaagd om de kosten via de gemeente vergoed te krijgen.

        

Voorbeeld van een warmtescan          

                                                                                                                                              

                                                                                                                                 

 

Werkgroep Geluid

De wijkvereniging heeft de afgelopen 5 jaar geprobeerd om de overheid (gemeente, Rijkswaterstaat en ProRail), ervan te overtuigen dat inwoners van Bunnik overlast ondervinden van de geluidshinder, en dat er daarom maatregelen moeten worden genomen om die overlast te verminderen. Dit is gebleken uit een enquête onder bewoners van de wijk Kromme Rijn en uit brieven van inwoners. Ook zijn er vele vragen over dit onderwerp door raadsleden gesteld in de gemeenteraad. De hinder wordt vooral ondervonden van het verkeer op de A12, maar ook van de spoorlijn en met name als deze over het viaduct in de Baan van Fectio rijdt.De gemeente is er ook wel overtuigd dat er overlast wordt ondervonden, maar weigert om maatregelen te nemen. Hun belangrijkste argument, naast de kosten en landschappelijk aspecten, is het feit dat berekeningen uitwijzen dat de wettelijke geluidsnormen (nog) niet worden overschreden.

Er zijn inmiddels over dit onderwerp verschillende berichten verschenen op deze website. U kunt deze vinden door in de linker groene kolom op deze pagina te klikken op de werkgroep Geluid.

Geluidsplafondwaarden langs de A12 en de maatgevende windrichting.

In de contacten met de gemeente is in de afgelopen jaren regelmatig gevraagd aan de gemeente om zelf metingen uit te gaan voeren. Ook de gemeenteraad heeft daarom verzocht. Die verzoeken zijn steeds afgewezen omdat metingen (te) duur zijn en omdat RWS verantwoordelijk is voor de geluidshinder van de A12 en niet de gemeente.

Om uiteindelijk meer duidelijkheid te krijgen over de werkelijke geluidsbelasting van de A12 heeft de wijkvereniging gezocht naar mogelijkheden om zelf geluidsmetingen uit te gaan voeren. Zij  heeft in het verleden ook zelf metingen uitgevoerd van de luchtkwaliteit (aandeel fijn stof).

Hiervoor is contact met het RIVM opgenomen. Die ondersteunt in het algemeen burgers die het initiatief nemen om zelf allerlei metingen uit te voeren (project “Samen Meten”). Daaronder ook geluidsmetingen.

Het RIVM heeft  onderzoek uitgevoerd naar betrouwbaarheid van betaalbare geluidsmeters die door burgers kunnen worden gebruikt. Uit dat onderzoekt blijkt dat een aantal van deze meters voldoende betrouwbaar zijn, vergelijkbaar met de klasse II van de professionele kwaliteitsmeters. Door langdurig en op verschillende locaties te meten, geven de resultaten  een betrouwbaarder beeld van de werkelijke geluidhinder dan de berekeningsresultaten van Rijkswaterstaat. 

Omdat deze meters betaalbaar en betrouwbaar zijn heeft het Bestuur besloten om met de onderzochte geluidsmeters om zelf geluidsmetingen daarmee uit te voeren. Er is een werkgroep Geluid opgericht om dit project te begeleiden.

De metingen worden gecombineerd met een enquete naar de geluidshinder die de inwoners van onze wijk ondervinden. De combinatie van de resultaten van metingen en enquete geven een betrouwbaar beeld van de werkelijke geluidhinder die de inwoners van onze wijk ondervinden.