Geluidsoverlast besproken met raadsleden en RIVM

In de vorige Bezem van september 2023, werd op de valreep gemeld dat er een uitgebreide brief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was binnengekomen bij de gemeente. Deze brief was het antwoord op een brief die de gemeente begin dit jaar had gestuurd naar Rijkswaterstaat. Hierin werd gevraagd aandacht te besteden aan de geluidoverlast die inwoners van Bunnik hebben van de A12.
Het antwoord van het Ministerie is eind juli bij de gemeente binnengekomen en een afschrift daarvan kregen wij in september. We hebben de uitgebreide toelichting nader bestudeerd en besproken met enkele raadsleden.

In de brief wordt erkend dat de rekenmethode, waarmee de geluidbelasting door de A12 wordt berekend, verkeerde aannamen bevat. De methode wordt daarom bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet aangepast. Dit zal betekenen dat de berekeningsresultaten beter overeenkomen met de meetresultaten van het RIVM. Deze instantie verifieert jaarlijks de berekeningsresultaten middels metingen.
Maar dit zal niet tot resultaat hebben dat gemiddeld genomen de plafondwaarden (maximaal toelaatbare waarden) van Rijksaterstaat worden overschreden, want ook de plafondwaarden zullen dan worden aangepast omdat ook die zijn gebaseerd op berekeningen.
De verwachting is dat het verschil tussen de plafondwaarden en de actuele berekende waarden, gemiddeld gelijk zal blijven. Maar dit kan van locatie tot locatie verschillen. Omdat er bijvoorbeeld in de rekenmethode meer rekening wordt gehouden met de maatgevende windrichting, en wij in onze wijk daarvan veel hinder ondervinden (zie ook eerdere artikelen daarover in de Bezem), kan de aanpassing van de rekenmethode voor Bunnik wellicht betekenen dat er eerder maatregelen moeten worden genomen.

Onlangs hebben we de geluidsproblemen ook besproken met enkele raadsleden.
In dat gesprek is de brief van het Ministerie besproken en is geconcludeerd dat het er in het algemeen bij de raad te weinig kennis van deze materie is. Terwijl het voor alle partijen toch een belangrijk beleidsterrein is.
Voorgesteld wordt daarom om tijdens een informatieavond deze problematiek aan de orde te stellen.
Verder hebben we de mogelijkheden besproken om een geluidmeetnet aan te leggen in onze wijk en in de Engboogerd, met behulp van betrouwbare en betaalbare sensoren. Dat is de enige manier om de gemeente te overtuigen om wat te gaan doen. Bovendien is dat ook van belang in verband met de komende woningbouwprojecten in de A12-zone.
Het RIVM heeft hier onlangs onderzoek naar uitgevoerd en geconcludeerd dat er een aantal zeer betrouwbare geluidssensoren zijn die al worden gebruikt door burgers, zoals bijvoorbeeld bij Schiphol.
In een gesprek met het RIVM hierover hebben wij daar een toelichting op gekregen.
Wij krijgen nog nadere informatie van hen over bedrijven die deze sensoren maken en de kosten daarvan.
Wellicht is het dan mogelijk dat de wijkvereniging via het fonds “Bunnik aan Zet” ondersteuning hiervan kan krijgen van de gemeente. Ook dit is met de raadsleden al besproken.