Verslag Algemene Ledenvergadering op 13 mei 2024

  1. Opening en vaststelling agenda.

De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom bij de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de wijkvereniging.  Het is de 50e ALV van de wijkvereniging.

  1. Mededelingen

Er zijn geen mededelingen.

  1. Verslag van de Algemene Ledenvergadering van 9 mei 2023.

Er zijn geen opmerkingen naar aanleiding van het verslag waardoor het wordt vastgesteld.

  1. Jaarverslag mei 2023 tot april 2024

Het jaarverslag geeft onze activiteiten weer over het afgelopen jaar. Er zijn geen opmerkingen naar aanleiding van het verslag. Gevraagd naar de stand van zaken over het Eikenpad fietspad meldt de voorzitter dat de gemeente nog steeds  onderhandelt met de eigenaar van de akkerbouwgrond. Als het fietspad niet over die grond kan gaan, dan gaat het niet door.

  1. Financiën

a. Financieel verslag 2023

De penningmeester licht het verslag toe.
Het ledenaantal is stabiel, daarmee zijn de inkomsten uit de contributie ook stabiel. De kosten van het lustrum leidden tot een tekort, maar minder dan verwacht. Het tekort kan gedekt worden uit de Algemene Reserve. De vereniging gaat wel sparen voor het volgende lustrum. De contributie blijft ook voor dit jaar EUR  7,50. Waarschijnlijk gaat de contributie volgend jaar omhoog naar EUR 10,-. Het bestuur komt dan met een voorstel bij de ALV. Voorts wil het bestuur de ALV naar voren halen in het jaar. Te denken valt aan maart. De reden hiervoor is dat het bestuur gemachtigd moet zijn door de leden om uitgaven te doen gedurende het lopende jaar.

b. Verslag kascommissie en décharge bestuur.

Door de kascommissie wordt toegelicht dat er geen onregelmatigheden zijn aangetroffen, complimenten aan het bestuur. Door de leden wordt onder applaus décharge verleend aan het bestuur. De financiële jaarstukken zijn goedgekeurd.

c. Benoeming leden kascommissie 2024.

Dick Groothuis en Ronald Verdaas vormen voor het nieuwe jaar de kascommissie.

d. Vaststellen begroting 2024.

De penningmeester licht de begroting voor het komend jaar toe. Hij meldt dat de begroting redelijk constant is.  Het bestuur stelt voor een financiële bijdrage te geven voor het vergroenen van het scholeneiland.

Bij dit onderwerp wordt het woord gegeven aan de heer Kalkwiek van het comité vergroenen Scholeneiland. Hij meldt dat de zeggenschap en de eigendomsverhoudingen op het scholeneiland complex zijn. De speeltoestellen zijn afgeschreven en de noodzaak tot vervangen is gebleken. Er wordt nu geld gezocht voor het vergroenen. De provincie heeft via een subsidie EUR 100.000 ter beschikking gesteld onder de voorwaarde dat er nog EUR 100.000 beschikbaar komt vanuit andere partijen. Er zijn al heel veel partijen benaderd. Er is een sponsorloop gehouden die EUR 25.000 heeft opgebracht.  Hij vraagt aan de wijkvereniging ook een bijdrage. De voorzitter meldt dat kinderen van leden in heden en verleden veel gebruik maken en maakten van het Scholeneiland. In de toekomst zal dat ongetwijfeld zo blijven.  Hij stelt voor EUR 1.000 bij te dragen. De zaal applaudisseert instemmend.

Daarmee is ook de begroting 2024 vastgesteld

e. Vaststellen contributie

De contributie wordt vastgesteld op hetzelfde niveau als afgelopen jaar. De voorzitter merkt op dat er bij de volgende ALV een voorstel komt om de contributie te verhogen.

  1. Bestuursverkiezing

Wim van der Tol wordt herkozen tot bestuurslid.

Frans Peter Westers treedt af als secretaris en is niet herkiesbaar. De voorzitter dankt hem voor zijn inzet de afgelopen jaren.

De voorzitter meldt dat het bestuur op zoek is naar een nieuwe secretaris en roept de leden om te helpen bij het zoeken daarvan. Er wordt zo’n 5 tot 6 keer per jaar vergaderd. Een vereniging van onze omvang kan niet zonder secretaris.

  1. Rondvraag

Isolatie aanpak Krommerijnwijk

Eric Groot meldt dat de doelstelling van de gemeente is dat we in 2040 van het gas af moeten. In 2032 moeten alle huizen naar een lage temperatuur verwarming. Het woord wordt gegeven aan Dieko Boekel, projectleider van de gemeente voor isolatie-aanpak warmtetransitie Hij licht toe: De gemeente wil, om de doelstellingen te bereiken, samenwerken met bewoners. En dan vooral met groepen van bewoners die dezelfde huizen hebben. Op die manier kan bijvoorbeeld een basis isolatieplan worden gemaakt. Als er enthousiasme is voor zo’n plan dan kan gezamenlijk opgetrokken worden. Gezamenlijk optrekken kan de prijs drukken, er kan een goede methode worden bedacht en een aannemer worden geselecteerd. De praktijk leert dat dat niet eenvoudig is. Bewoners van de Rietdekkershoek zijn begonnen samen met de Energiecoöperatie Bunnik (ECB). Voor de Hoefijzerlaan is een “menukaart” gemaakt van maatregelen die getroffen kunnen worden. Voor huizen aan de Van Zijldreef is er een basisisolatieplan. Aan de Vletweide zijn gevelplaten vervangen.

Gevraagd wordt of alle huizen wel hetzelfde zijn omdat er in de afgelopen vijftig jaar natuurlijk veel verbouwd is aan onze huizen. De heer Boekel antwoordt dat er in de constructie van de huizen veel overeenkomsten zitten. Het is en blijft echter wel maatwerk Er zijn adviseurs beschikbaar die kunnen aangeven wanneer je na het treffen van isolatiemaatregelen klaar bent voor het aanleggen van een warmtepomp. Het gaat in eerste instantie vooral om het treffen van isolatiemaatregelen. Van het gas af is stap 2 De menukaarten zijn beschikbaar op de website van de ECB. De gemeente is initiatiefnemer.

Beelden Rijnhage

De voorzitter deelt mee dat na 3 jaar er eindelijk duidelijkheid is over deze beelden. Het beeld van de spelende kinderen komt op het plantsoen aan het begin van de Van Zijldreef. Voor het Ei wordt een plek gezocht bij het gezondheidscentrum. Dit wordt gefinancierd door de gemeente en het wordt dit jaar gerealiseerd.

Geluidshinder A12 en het spoor

De voorzitter meldt dat er enquêtes zijn geweest en brieven verstuurd. Er is ook op initiatief van onze wijkvereniging een presentatie geweest bij de gemeenteraad. De gemeente houdt de boot af. Men gaat zelf geen metingen doen. Rijkswaterstaat zegt dat de normen niet worden overschreden. De gemeenteraad heeft gevraagd naar de mate van hinder. Hoe groot is die? Rijkswaterstaat heeft daarvoor verwezen naar de rekenmodellen. De voorzitter geeft aan dat de realiteit anders is. De modellen moeten aangepast worden. Vanuit het bestuur is contact gezocht met RIVM om, gedurende langere tijd, metingen te doen met geluidssensoren. Het kan zijn dat we t.z.t bij de leden komen met een verzoek om zo’n sensor op hun perceel te plaatsen.

Gevraagd naar de gevolgen van de plannen rond het stationsgebied merkt de voorzitter op dat het meeste geluid uit een strook 500 meter ten westen van het station komt.

Niets meer aan de orde zijnde, dankt de voorzitter alle aanwezigen voor hun komst en nodigt hen uit voor de borrel