Jaarverslag wijkvereniging Kromme Rijn , mei 2023-april 2024

1. ALGEMEEN

Het afgelopen jaar kenmerkte zich door een aantal steeds terugkerende zaken. De energietransitie, de mogelijke aanleg van een doorfietsweg door ons dorp en de geluidsoverlast waren wel de belangrijkste onderwerpen.  Het dossier Eikenpad is ook dit jaar nog steeds niet ten uitvoer gekomen omdat er nog steeds geen overeenstemming is over de aankoop door de gemeente van de benodigde gronden.

De gebruikelijke zaken zoals ondersteuning van leden bij technische zaken, de bezoeken aan de gemeente en andere instanties, gesprekken met leveranciers zoals de C.V.- installateur, en het melden van nieuws via de Bezem vonden door het hele jaar plaats. De samenwerking met de firma’s Altor en Heuvelland hebben we als wijkvereniging beëindigd.

Het ledenaantal is vastgesteld op 565 betalende leden.

2. ALGEMENE LEDENVERGADERING

Op maandag 13 mei 2023 vond de ALV plaats.

Het Postillion Hotel bood dit keer wederom gelegenheid.

Tijdens deze vergadering is vertrekkend bestuurslid Bob Jansen benoemd tot erelid van onze vereniging.

Voor het verslag van de vergadering wordt verwezen naar de Bezem van september 2023

3. BELANGENBEHARTIGING

a. Fietsstraat langs Traverse

Het bestuur heeft diverse malen contact gehad met de Gemeente over de plannen rond de fietstraverse op de Provincialeweg in Bunnik. Samen met andere wijkverenigingen in ons dorp trokken we op om alternatieven te onderzoeken en de veiligheid te verbeteren. De Gemeente werkte aan een visie op de Traverse die afgelopen jaar is vastgesteld door de gemeenteraad.

Thans wordt door de gemeente gewerkt aan uitvoeringsplannen voor o.a. de Traverse en de realisatie van een rotonde op het kruispunt Van Zijldreef-Provincialeweg. Er wordt ook gewerkt aan een nieuw verkeersbeleidsplan voor de hele gemeente. Het bestuur heeft samen met de besturen van de andere wijkverenigingen in Bunnik, de leden van de klankbordgroep en de wethouder, de participatie, die geleid heeft tot de visie, geëvalueerd. Alle betrokkenen waren het erover eens dat de participatie beter kon en moest. Daarom zal er voor de volgende ontwerpfase vooraf een participatieplan worden opgesteld.

b. Energie-transitie

De fors stijgende energieprijzen leidden ertoe dat veel mensen zich oriënteerden op de mogelijkheid om hun huis te isoleren, van het gas af te gaan of een warmtepomp aan te schaffen.

Hoe de energie-transitie gefaciliteerd gaat worden door de Gemeente is ook dit jaar nog steeds niet duidelijk geworden. De Gemeente lijkt vooral een voorlichtende rol te willen spelen. Er is weinig voortgang. Eigenaren van woningen zijn zelf aan zet. Vanuit de wijkvereniging is aangegeven vooral zogenaamde “no regret” maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld isoleren. Omdat onze wijk als proefwijk is aangewezen voor de energietransitie, is er een aantal buurtgroepen die bezig zijn om gezamenlijk, per woningtype, een menukaart te maken voor mogelijke isolatiewerkzaamheden, inclusief kosten en uitvoerende bedrijven.

c. Fietspad over het Eikenpad

De fietsroute door het Eikenplantsoen gaat door. Het gemeentelijke besluitvormingstraject is afgerond. Het enige punt wat de aanleg nog kan tegenhouden is de aankoop door de Gemeente van een benodigd stuk grond. Onderhandelingen met de grondeigenaar zijn nog niet geslaagd.

5. TECHNISCHE COMMISSIE

a. Algemeen

Er zijn weer vele individuele adviezen gegeven over lekkages, vloer- en gevelisolatie, zonnepanelen, vervangen asbestdaken, verbouwingen, Kwaaitaal-vloeren (betonrot) etc.

c. Werkgroep Lucht en Geluid

c. 1. Geluid

Al sinds 2019 heeft de wijkvereniging bij de gemeente aandacht gevraagd voor de geluidshinder die bewoners van onze wijk ondervinden. Via brieven, gesprekken en contacten met raadsleden is geprobeerd om de gemeente tot actie te laten overgaan.

In een aantal raadsinformatienota’s is aan de raad uitgelegd hoe moeilijk het is voor de gemeente om hier wat aan te doen.

Uiteindelijk is er een brief gestuurd aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om te vragen aandacht te besteden aan de situatie in Bunnik. IN hun reactie staat weer dat er op dit momentgeen wettelijke verplichting bestaat om aanvullende geluidsmaatregelen te treffen.

Daaruit is bij het bestuur het idee ontstaan om zelf geluidsmetingen uit te gaan voeren om aan te tonen wat de werkelijke geluidshinder is.

Daarvoor zijn gesprekken gevoerd met RIVM om informatie te krijgen over betaalbare en betrouwbare geluidssensoren. Deze zouden dan bij enkele woningen in onze wijk geplaatst kunnen worden. Om deze plannen nader toe te lichten en subsidie daarvoor te krijgen, wordt er op 25 april een informatieavond gehouden voor de gemeenteraad.

c.2.Lucht.

Graag in te vullen door Erik

d. Samenwerking Energie Coöperatie Bunnik.

Onze leden kunnen met technische vragen altijd terecht bij onze Technische Commissie. Op het gebied van duurzaamheid en energietransitie is er een samenwerkingsafspraak met de Energie Coöperatie: Bij te specialistische vragen wordt doorverwezen of advies gevraagd.

6. COMMUNICATIE

Het informatieblad De Bezem is weer driemaal verschenen. In de Bezem wordt achtergrondinformatie verstrekt. Uit de reacties maken wij op dat, naast de digitale informatie, er een blijvende behoefte is aan papieren informatie.

Bunnik, april 2024

Frans Peter Westers, secretaris