Wijkvereniging gaat over geluidshinder in gesprek met de gemeenteraad

Op 25 april zal de wijkvereniging tijdens een informatieavond een presentatie verzorgen over de geluidshinder in Bunnik en vooral in onze wijk. Daarna is er een discussie over situatie en mogelijkheden die de raad heeft om daar wat aan te doen. Deze hinder wordt vooral, maar niet alleen, veroorzaakt door de A12.

De laatste jaren, vanaf 2019 hebben we onze leden via de Bezem herhaaldelijk geïnformeerd over geluidsproblematiek in onze wijk. Naar aanleiding van klachten van inwoners en de resultaten van een enquête onder de leden, is bij de gemeente aandacht hiervoor gevraagd. Er zijn gesprekken gevoerd met wethouders zowel door de wijkvereniging als door inwoners van onze wijk en met raadsfracties. Ook is contact geweest met Rijkswaterstaat met de ODRU (omgevingsdienst milieu), en met het RIVM.

Het resultaat van dit alles is tot dusver teleurstellend omdat de gemeente en Rijksaterstaat zich beroepen op het feit dat berekeningen uitwijzen dat er geen overschrijding plaatsvindt van de plafondwaarde voor het geluid van de A12. Ook wordt aangegeven dat eventuele maatregelen om de geluidshinder te beperken te kostbaar zijn of niet effectief genoeg. Wel neemt de wethouder klachten van inwoners serieus. Daarom heeft zich vorig jaar een brief gestuurd naar Rijkswaterstaat.

In hun antwoord worden echter ook geen concrete maatregelen in het vooruitzicht gesteld. Wel wordt erkend dat er onjuiste aannamen zitten in het rekenmodel waar Rijkswaterstaat mee werkt. Het blijkt dat daardoor de berekeningsresultaten met dit model te lage geluidswaarden opleveren. Dat is geverifieerd door het RIVM. Beloofd wordt dat het model met de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024, zodanig wordt aangepast dat de berekeningsresultaten van het model beter overeenkomen met de metingen van het RIVM.

Het is nu nog onduidelijk wat hiervan het resultaat zal zijn voor de situatie in Bunnik. Daarom heeft de wijkvereniging het plan opgevat om zelf metingen uit te voeren. Om een representatief beeld te krijgen van de werkelijk geluidsbelasting in de wijk, zouden op meerdere locaties en gedurende langere tijd metingen moeten plaatsvinden. Dit kan met betaalbare en betrouwbare geluidssensoren. Over de eventuele aanschaf daarvan vindt overleg plaats met het RIVM. Ook daarover zal met de raad worden gesproken op 25 april.

Gezien de klachten van inwoners en de toekomstige plannen voor woningbouw in de buurt van de A12, is het voor de gemeente van het grootste belang om zich meer te verdiepen in deze problematiek. De wijkvereniging wil graag een bijdrage hieraan leveren.